Welcome, Guest
Username Password: Remember me
pravila diskusije
opis ili pracvila diskusije

TOPIC: Napad na Siriju

Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6004

 • Uranka11
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Slučajnost ne postoji
 • Posts: 869
U toku jučerašnjeg dana Obama je u Beloj kući okupio visoke vojne zvaničnike kako bi razgovarali o Siriji.
Po nezvaničnim informacijama, Obama je dao zeleno svetlo za napad na Siriju, ali tu vest još uvek nije potvrdio zvanični Vašington.

Ono što je sigurno je da su Amerikanci, Francuzi i Englezi već poslali vojne brodove u blizini Sirije, kao i da planiraju da je napadnu sa mora sa svima dobro poznatim tomahavcima. Napad treba da bude po uzoru na napad na SR Jugoslaviju.

Takođe, po američkim forumima, navodi se da bi napad mogao da počne u roku od 24 h, 72 h ili maksimalno 5 dana.

linkovi:

www.dailypaul.com/296858/yahoo-news-1-30...ame-it-on-assad-govt

www.godlikeproductions.com/forum1/message2330951/pg1
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Uranka11.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6005

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Sve je unapred planirano. Obratite pažnju na 4min30sec. Taj razgovor je vođen još 1991.


Last Edit: 4 years, 7 months ago by Nikola.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6006

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Uh...diskutujem preko Skajpa sa Urankom o događajima oko Sirije....Što više diskutujemo, širi se priča o mogućem izbijanju Svetskog Rata.

Ako krenu Ameri u napad na Siriju, svet posle toga sigurno neće biti isti.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6007

 • Uranka11
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Slučajnost ne postoji
 • Posts: 869
Evo najnovijih vesti sa linkovima:

Zapadne sile i Bliski istok su spremne za vojnu akciju u Siriji. Rusija je u ratnoj pripravnosti.

www.debka.com/article/23220/Western-Mid-...-Russia-on-war-alert

Русија позива све оне који прете Сирији да покажу разборитост

www.vostok.rs/index.php?option=btg_novos...t=45768#.UholtNK8CQo


Iran zapretio SAD-u

www.vostok.rs/index.php?option=btg_novos...t=45755#.Uhol49K8CQo

Венецуелански председник: САД желе да изазову светски рат

www.vostok.rs/index.php?option=btg_novos...t=45738#.UhomAtK8CQo

Visoki izvor u izraelskoj vojsci izjavio je da Izrael očekuje svakog trenutka napad Amerike na Siriju.

oko-planet.su/first/206906-pentagon-goto...chanie-po-sirii.html

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6010

 • Uranka11
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Slučajnost ne postoji
 • Posts: 869
GRUPIŠU SE NA KIPRU: Britanski lovci kreću na Siriju?

DAMASK - Ratni avioni i vojni transporteri počeli su da pristižu u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 160 kilometara od Sirije, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

S obzirom na malu udaljenost od sirijske teritorije, britanska baza na Kipru mogla bi da bude mesto iz koga bi se izvodili vazdušni udari na Siriju, ukoliko se Zapad odluči za tu opciju.

TV stanica "Raša tudej" prenosi da britanska vojska širi svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da je napad hemijskim oružjem u Siriji "apsolutno gnusan" i da zahteva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra "proporcionalni odgovor".

Kameron je u ponedeljak prekinuo odmor i vratio se u London gde će danas kasnije saopštiti da li će prevremeno sazvati parlament radi razmatranja odgovora na najnovije događaje u Siriji, preneo je Rojters."Bilo kakva odluka koja bude doneta biće striktno u okviru međunarodnog poretka. Bilo kakvo korišćenje hemijskog oružja je u potpunosti i krajnje gnusno i neprihvatljivo...i međunarodna zajednica mora da na to odgovori", izjavio je Kameronov portparol.

I Amerikanci u Mediteranu

Rojters navodi da je američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima za slučaj da zatreba, prenosi RT.

Damask: Keri laže

Zvanični Damask je danas optužio američkog državnog sekretara DŽona Kerija da laže kad tvrdi da postoje "neoborivi" dokazi masovnog napada hemijskim oružjem u Siriji, koji je verovatno izvršio režim predsednika Bašara Asada.

U saopštenju koje je objavila državna Sirijska arapska novinska agencija (SANA) se navodi da je insistiranje Kerija na "obilaženju" posla koji u Siriji obavljaju eksperti Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje pokazuje da zvanični Vašington namerno pokušava da iskoristi događaje, prenela je agencija AP.Džon Keri je "fabrikovao" dokaze, navela je SANA.

Američki državni sekretar je sinoć izjavio kako je u "opscenom" i smrtonosnom napadu na sirijske civile korišćeno hemijsko oružje i upozorio da će američki predsednik tražiti "odgovornost".

Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija juče je u Siriji prikupio "vredan" materijal u vezi s navodnim napadom hemijskim oružjem u blizini Damaska, uprkos tome što su se našli pod snajperskom vatrom. Pobunjenici i predsednik Asad optužuju jedni druge za taj napad.Današnji rad inspektora UN odložen je za sredu usled neslaganja među pobunjenicima oko mera bezbednosti.

Navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta je SAD približio vojnoj akciji u Siriji više nego ikad od početka tamošnjeg građanskog rata.Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bener poručio je, međutim, Beloj kući da mora da se konsultuje s Kongresom, pre bilo kakvog odgovora na navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

"Bener je jasno stavio do znanja da pre bilo kakve akcije, moraju da se obave konsultacije sa članovima Kongresa, kao i da se jasno definišu ciljevi i šira strategija kako bi se postigla stabilnost", naveo je u saopštenju Benerov portparol, Brenand Bak, prenela je agencija Rojters.

Obama ima dozvolu za vazdušni napad

Američki predsednik Barak Obama ima ovlašćenja za pokretanje vazdušnih napada protiv Sirije, ali o tome mora da obavesti poslanike Kongresa što je proces koji je, kako je ocenila agencija AFP, već počeo.

Zvanična Moskva je danas upozorila da bi vojna intervencija u Siriji mogla da ima "katastrofalne posledice" po region i pozvala međunarodnu zajednicu da pokaže razboritost po pitanju krize u toj zemlji.U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi: "Pokušaji da se zaobiđe Savet bezbednosti i da se opet stvore veštačka i neosnovana opravdanja za vojnu intervenciju će rezultovati novim patnjama u Siriji i katastrofalnim posledicama po druge zemlje na Bliskom Istoku i severu Afrike", prenela je agencija AFP.

"Pozivamo naše američke partnere i sve članove međunarodne zajednice da pokažu razboritost i da strogo poštuju međunarodno pravo, posebno osnovne principe Povelje Ujedinjenih nacija", navelo je rusko Ministarstvo.

Odložen sastanak SAD-Rusija

SAD su danas odložile sastanak sa Rusijom planiran za sredu u Hagu u vezi sa mirovnom konferencijom o Siriji, a Rusija je izrazila žaljenje zbog otkazivanja sastanka.Sastanak je bio planiran između visokih diplomata SAD i Rusije, ali je odložen zbog "aktuelnih konsultacija" u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Siriji, naveo je neimenovani visoki američki zvaničnik.

Tema sastanka trebalo je da bude mirovna konferencija o okončanju građanskog rata u Siriji.Napad na Siriju bio bi opasan i neodgovoran i svet bi trebalo da se seti da je irački rat počeo zbog optužbi SAD da režim u Iraku krije oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao netačno, upozorila je danas kineska državna agencija Sinhua.

Sinhua je istakla da su zapadne zemlje požurile sa zaključcima o tome ko bi mogao da upotrebi hemijsko oružje i pre nego što su stručnjaci UN završili svoju istragu.Komentari agencije Sinhua nisu iste težine kao saopštenja vlade, ali mogu se tumačiti kao odraz zvaničnog kineskog stava, navela je agencija Rojters.

Sinhua je pozvala da sve strane "ostanu mirne glave, posebno oni nestrpljivi da krenu u vojnu akciju bez mandata UN".Kina nastoji da prikaže da nije ni na čijoj strani i traži od sirijske vlade da razgovara sa opozicijom i preduzme korake ka ispunjenju zahteva za političkim promenama.

Kina smatra da bi u Siriji trebalo da bude formirana prelazna vlada.Zvanični Teheran je danas upozorio da međunarodna zajednica ne treba da vojno interveniše u Siriji, navodeći da bi konflikt mogao da zahvati čitav region.

Izgovor za intervenciju

Iranska vlada, koja podržava Asada u borbi protiv sirijskih pobunjenika koji žele da ga zbace sa vlasti, saopštila je da su pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem u okolini Damaska i da Zapad koristi taj incident kao izgovor za intervenciju u Siriji."Želimo oštro da upozorimo protiv vojne intervencije u Siriji. Ona će definitivno proizvesti opasne posledice u regionu, koje neće biti ograničene samo na Siriji", izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Arakči.

Italija je u međuvremenu saopštila da je sirijski režim dospeo do "tačke bez povratka", ali i naglasila da međunarodni odgovor mora da bude donet multilateralno, saopštili su zvaničnici vlade.Premijer Italije Enriko Leta, njegov zamenik i nekoliko ministara, među kojima i ministarka spoljnih poslova Ema Bonino, sastali su se u Rimu da bi razgovarali o stavu Italije prema sirijskoj krizi."Nedvosmislena osuda režima Bašara Asada je jednoglasna, kao i osećanje da je on prešao tačku bez povratka", izjavio je neimenovani zvaničnik italijanske vlade posle sastanka.

Italija insistira da bilo kakav vojni udar protiv Sirije mora da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN.Bonino je u današnjem saopštenju za štampu ocenila da napad hemijskim oružjem predstavlja "ratni zločin", ali je napomenula da italijanska vlada neće podržati vojnu akciju bez odobrenja Saveta bezbednosti.Italija je ponudila obe vojne baze na svojoj teritoriji i sopstveno ratno vazduhoplovstvo prilikom kampanje NATO u Libiji 2011.Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu je danas rekao da prošlonedeljni napad gasom predstavlja "zločin protiv čovečnosti i test za međunarodnu zajednicu".

"To je zločin protiv čovečnosti, a zločin protiv čovečnosti ne sme da ostane bez odgovora, ono što treba da bude učinjeno mora biti učinjeno. Danas je jasno da je međunarodna zajednica suočena s testom", rekao je Davutoglu novinarima.

Severnokorejsko oružje za Siriju?

Japanski mediji su danas preneli da je Severna Koreja pokušala da, uz oružje i municiju, izveze Siriji gas-maske, ali je pošiljka zaplenjena u Turskoj.

SAD, pošto su dobile informaciju o brodu sa oružjem, pratile su plovilo u koordinaciji sa drugim zemljama.Brod je prošao kroz Dardanele u Turskoj 3. aprila, gde su ga turske vlasti pretražile, budući da su ih američke kolege obavestile o pošiljci, prenosi AFP.

Turske vlasti su zaplenile 1.400 pušaka i pištolja i oko 3.000 metaka, kao i gas maske, očigledno namenjenje za zaštitu od hemijskih materija, navodi japanski dnevnik.

Uhapšen je kapetan broda koji je kasnije priznao da je brod isplovio iz Severne Koreje i da je nosio oružje za Siriju, kojoj su SAD, EU i njihovi saveznici uveli embargo na uvoz oružja.

Američke vlasti veruju da je nakon istovara u Turskoj pošiljka trebalo da bude upućena režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.Severna Koreja se nalazi pod sankcijama UN na trgovinu oružjem zbog nuklearnih proba koje je izvodila u prošlosti.Ukoliko navodi japanskih medija dobiju i zvaničnu potvrdu, Pjongjang bi mogao da se suoči sa dodatnim sankcijama UN.

Sirija i Severna Koreja, kako mnogi veruju, godinama unazad trguju vojnim naoružanjem, a sumnja se da se sa tim nije prestalo ni posle izbijanja sukoba u Siriji.

link:www.kurir-info.rs/grupisu-se-na-kipru-br...siriju-clanak-955359


Iz najnovijih vesti sa američkih foruma pitanja je sata kada će Amerika napasti Siriju...U svakom slučaju to će biti kada Mesec uđe u znak Blizanaca, jer tu se nalazi Uran SAD-a(bombardovanje)i Mars (rat).

Ovoga puta to Rusija neće tolerisati...Amerikanci će se naići na ruski otpor već negde oko 15 septembra. Tih dana će Mars (rat) prolaziti preko Putinovog Ascendenta, a po tercijalnim direkcijama za Rusiju, tih dana je direktivni Merkur (Rusija) egzaktno na Marsu (rat) Rusije.
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Uranka11.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6011

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Oči Slobodarskog Sveta su uprte u Rusiju...Neofašizam će pasti, pitanje je samo kada.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6012

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Evo pravog razloga demonstracija u Turskoj - uterivanje Turske u rat sa Sirijom (ništa se ne dešava slučajno..):

Турска ће ући у било коју коалицију у рат против Дамаска и без одлуке СБ УН

26.08.2013. - Анкара се увек залагала за интервенцију

Туска ће се придружити било којој коалицији против режима Башара Асада, па чак и без званичне одлуке Савета безбедности ОУН, изјавио је министар спољних послова земље Ахмед Давутоглу.

„У тренутку о тој алтернативи размишљају власти 36-37 држава. Ако се формира коалиција против Сирије, Турска ће се сигурно придружити“, - рекао је Давутоглу.

Министар подсећа да се Анкара увек залагала за то да светска заједница креће у акцију на основу одлуке Организације уједињених нација, али у овом случају, уколико Савет безбедности не изврши притисак на Дамаск, турске власти су спремне да размотре и друге варијанте.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6013

 • Milicaba
 • OFFLINE
 • Junior Boarder
 • Posts: 33
Evo teksta na Engleskom doduse, koji sam Marta 10,2012 napisala na saitu Pitera Stockingera.

Jednostavan I brz prevod: Obama ce biti izabran za predsednika (desilo se) ali opasnost da uvede Ameriku u veliki rat, je evidentna I velika je mogucnost da se to I dogodi... Da BOG da, samo da se ovo ne desi, Jos samo molitve ostaju I vera u BOGA I njegovu zastitu...

Milica says:

March 10, 2012 at 2:01 pm

"President will be Obama, this time again.

The only thing we have to have in mind is Obama’s natal Mars on the 22nd, plus on the day of the election this degree is again active very much. War, destruction and death are all represented by the 22nd degree and it indicates that the establishment from the financial field would be very happy to start this disaster and will do anything to make sure that the trouble is ahead after the election.

Since the transiting Jupiter is in the President’s 4th house retrograde on the day of the election, the decision will be in the hands of the middle class and young people, and he will be re-elected. The natal Moon on the 3rd degree in the 4th house is as well supporting that. The president is very intellectual, well spoken (3rd degree), the best communicator, and no one is better then him when it comes to the verbal debate. He will win the election as well as the presidential candidates debate .

The Moon of the Election is on the 2nd degree in his natal sixth field which means, he will do anything to make sure the population is employed and secure with the money earned. People will expect from him – employment, money and the job security… the reach people will be back to the same pattern, blame, mischief and lies. Why, the ruler of his seventh house is transiting his native 9th and will be on the 13th degree, wow, the 13th degree is war again.
The war abroad, the land of Scorpio, is Arabia, all Middle East. This is supported by the planet Saturn transiting the 9th field as well. It is in application to the Moon (The horoscope of the election) the difference is only one degree .

Is this president the one who will take us to the war, disaster, and huge international problem – will he be the head of the US at the time of change with the money(transiting Uranus in the Obama's natal second field on the 5th degree, the whole world will fill the impact).
In the election chart Mars is in the second house opposing Jupiter on the 14th degree in the 8th… This again indicates the killing and the war for the other people money and possessions, and the only reason could be the interest of the reach, big fat bankars and so… I pray God I am wrong, but the events in the future are not at all rosy.......
......I hope the positive energies are going to win, and this President will be somehow protected and well, as well as the US and all other nations around the world. Let us pray for peace, love and prosperity around the Globe, the prayer can help a lot".

Today, I still hope for peace and prosperity.
I pray GOD today and always for peace, negotiation, humanity and security in the Middle East and around the world... I pray GOD the indicators for the war in your chart President Obama will not prevail... please be an Angel of peace, please save innocent children and people in Syria, in the Middle East, and in this beautiful World.
Galactic Center conjunction Mars, trine Pluto 24*,
12 house.
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Milicaba.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6014

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Evolucija imperijalizma i odbrojavanje do kriminalne vojne agresije na Siriju
D. Marjanović

vrijeme objave: Utorak - 27. 08. 2013 | 20:00


"Od svih gorućih pitanja, moramo pronaći rješenje za glavno - mirnu koegzistenciju između zemalja s različitim ekonomskim i socijalnim sistemima. Ali imperijalizam, naročito američki imperijalizam, smatra kako pravo na to imaju samo velike sile" - Ernesto Che Guevara, 11. prosinac 1964., govor pred Generalnim Skupštinom Ujedinjenih Naroda u New Yorku.

Ovi trenutci u kojima se upravo nalazimo, odbrojavanje do novog imperijalističkog napada, "povijesni" su samo za one koji povijest poprilično slabu poznaju. Uistinu je teško pronaći jedan jedini vojni konflikt u zadnjih nekoliko desetljeća u kojem SAD nije bio inicijator ili suučesnik. Stoga nimalo ne čudi kako je današnji američki ekonomski sustav, kao i njegova esencijalna egzistencija, direktno vezan uz vođenje ratova. Američki "model" je evoluirao do te točke da danas njegov opstanak ovisi o ratnom stanju, postignuta je simbioza između ove dvije stvarnosti.

Pokojni Christopher Hitchens, prekaljeni militanti ateist, skovao je jednu frazu koja je postala i naziv njegove popularne knjige: "Religija truje sve". Danas nećemo govoriti o religiji, ostavljamo to za drugu priliku, no mogli bismo datu frazu preformulirati u "Imperijalizam truje sve", pa čak i pokojnog Hitchensa koji je kasnijih godina postao gorljivi apologeta za američke invazije u Iraku i Afganistanu.

Imperijalizam nije samo nekakva ofucana uvredljiva fraza koju ćemo ukomponirati s prikladnim govorom Che Guevare kako bismo naglasili animozitet prema ratnim zločinima koji se događaju i onima koji se upravo pripremaju. Imperijalizam je najviši stadij kapitalizma, izopačene anti-ljudske ekonomske doktrine koja sve lijepo pod Suncem svodi isključivo na brutalno ostvarenje profita. Zašto je imperijalizam "zadnji stadij" kapitalizma? Zato jer on punom snagom stupa na scenu onda kada se kapitalistički sustav već toliko proširio da dolazi do svojih krajnjih granica izdržljivosti.

Pogledajmo oko sebe - gdje se ostvaruje najveći profit? Ako zanemarimo energente koji su esencijalni za život, primarni profiti ostvaruju se u zonama koje sve teže uopće možemo opisati i klasificirati, daleko iznad vladavine prava i zakona, u sferama spekulativnog kockarskog financijskog kapitalizma.

Zašto "visoko" tamo? Zato jer je sistem već iscrpio mogućnosti ostvarivanja uvijek veće zarade iz sektora kao što je proizvodnja. Naravno, i dalje se proizvodi, ali pod jasnim imperativom - mora se proizvoditi tamo gdje će trošak proizvodnje biti najmanji mogući. Već sada se spekulira kako će se proizvodnja početi seliti iz Kine u neke druge, nerazvijenije, dijelove svijeta.

"Ostvariti veći profit" ujedno znači i provoditi trajnu ekspanziju ili u kapitalističkom rječniku - "osvajati nova tržišta". Mogli bismo navesti bezbroj komponenti kapitalističkog ekonomskog sustava, no niti jedna nije toliko eksplicitno nužna za njegov opstanak kao trajna ekspanzija. Ekspanzijom se osiguravaju dugotrajne investicije, sadašnjost i budućnost aktualnog sustava. No, teorija o konstantnoj ekspanziji ima jedan poprilično neugodan problem, a problem predstavlja fizički izgled naše planete Zemlje. Naime, ako krenete s jedne strane Zemlje, recimo s istoka prema zapadu, u konačnici ćete doći na istu točku. Upravo tako, naš planet je fizički ograničen, kao i sve na njemu, a prostor za beskonačnu ekspanziju naprosto ne postoji.

Kapitalizam nije mogao biti ugrožen dok je pred sobom imao velika prostranstva tek otkrivenih kontinenata, kao i dalekih kultura koje je tek trebalo podrediti sebi. No, to je sve sada u prošlosti. Naša novija ljudska povijest je povijest širenja kapitalizma na sve točke, pa i one najudaljenije, ove planete. Gdje god postoji prostor za ostvarenjem profita, on se mora podrediti - ostvarenju profita.

Traži se maksimalna iskoristivost, maksimalna efikasnost. Zašto? Zato jer je sistem već dosegnuo svoj fizički vrhunac, prostor za ekspanziju više ne postoji. Stoga, u nedostatku drugih opcija, kreće se s hiper eksploatacijom postojećeg prostora, a prostor uključuje sve - pa i svih nas. Na globalnom frontu traži se potpuna podređenost, na to ćemo se osvrnuti uskoro, ali ta inzistiranja prisutna su i na mikro razini. Zar ih je tako teško uočiti? Od radnika, a to ste Vi, ne traži se više samo poslušnost, podatnost, konzistentna produktivnost... niz novih "vještina" morati ćete imati ako uopće želite zadržati status radnika: perfekcionizam, konkurentnost, kreativnost, stalno povećanje vlastite produktivnost, ne samo adekvatna, već savršena proizvodnja/obavljen posao, cjeloživotno učenje i još mnogi drugi faktori. Fraza "radite na sebi" u punom izdanju zvuči ovako: "radite na sebi kako bi radili bolje za nas".

To nam pokazuje kako je pritisak postao potpun. On se primjenjuje od najsitnije razine, od samog pojedinca, pa sve do globalnih razina koje impliciraju pokretanje ratova kako bi se sistem dodatno učvrstio, kako bi mu se osigurala snažnija egzistencija na ionako limitiranom fizičkom prostoru.

Imperijalizam je nusproizvod kapitalizma. On nastaje kao "prirodna" reakcija sistema na sve veću ograničenost. Stvara se iz činjenice da je ekspanziji došao kraj i da se sada dostupni teritorij mora urediti na način da što duže i profitabilnije služi interesima tog sistema. Drugim riječima, svaki prostor koji još uvijek nije u potpunosti komplementaran vodećoj ideologiji, postati će - ili će se barem pokušati - uz direktnu primjenu vojne komponente imperijalizma.

Kada kažemo da "imperijalizam truje sve" onda polazimo od pretpostavke da vojna komponenta nije njegova jedina snaga kojom širi dominaciju. Podjednako su jake i medijske, kulturološke i političke komponente. Štoviše, one često djeluju zajedno i s vojnom komponentom. Što je imperijalistička američka vojska učinila nakon ulaza u Bagdad? Opljačkali su i razbili iračke muzeje. Irački arheolog i arhitekt, Ihsan Fathi, rekao je kako su SAD "ukrali na tisuće kulturnih blaga" za vrijeme rata. "Oko 35,000 manjih i većih objekata nedostaje iz Iračkog Nacionalnog Muzeja", rekao je Fathi te istaknuo: "Velik broj dokumenata koji su od povijesne važnosti i uz koje se ne može vezati novčana vrijednost, odneseni su od strane SAD-a" (vidi: Irački arheolog: "SAD su opljačkali iračko kulturno blago").

Ovo nimalo ne čudi, jer jedna od zadaća imperijalizma je uništiti sve što predstavlja prijetnju aktualnoj dominantnoj ekonomskoj doktrini. Kapitalizam kulturu prezire, osim "kulture" od koje ostvaruje profit. Kultura i povijest naroda i nacija svjedoče o nečemu, o nekakvim idealima koji prelaze sirovu i neljudsku utrku za profitom. Ljudske vrline kao što su hrabrost, čast, ponos, odricanje, ljubav, strast, znanje, čovjekoljublje - to su sve nepostojeći, a samim time i prijeteći, elementi za kapitalističku dominaciju. Svaka ljudska vrlina, svaka na svoj način, sistematski je brisana, ismijavana, potkopavana nekom novom tzv. "kulturom" koja predstavlja samo obožavanje novca.

Iz geostrateške i ekonomske perspektive rušenje Bliskog Istoka ima sve potrebne argumente za aktivaciju imperijalizma na ovom prostoru, no postoje i sekundarni razlozi. Damask, Aleppo... to su kolijevke ljudske civilizacije, najstariji gradovi na svijetu koji su bili gradovi davno prije Pariza i Londona, o Washingtonu i New Yorku da ni ne govorimo.

Damask je prema arheološkim nalazištima naseljen još od 9. milenija prije naše ere. Ratovi na prostoru drevne Mezopotamije i Levanta su ratovi na prostoru kolijevke ljudske civilizacije. Ako ovih dana imperijalistička sila napadne Damask, to je napad na centar čovjekove civilizacije. Hoće li ih ta činjenica odvratiti od napada? Ne, upravo ta činjenica biti će dodatni argument za napad na Siriju.


Imperijalizam truje sve i otrovana javnost idealna je zato jer ne pruža otpor. Svjedočimo brzom razvoju imperijalizma i svih njegovih komponenti. Pogledajmo koliki je razvoj ostvaren u svega 10 godina. Prije 10 godina američka imperijalistička vojska spremala se za napad na Irak, na svog dojučerašnjeg saveznika kojem su namijenili zadaću držanja Irana pod kontrolom. Diljem Europe i SAD-a buknuli su zaista masivni anti-ratni prosvjedi koji se mogu usporediti s aktivizmom koji je zadnji put viđen za vrijeme vijetnamskog rata. Nisu to bili "pro-Saddam" prosvjedi, nimalo, već u prvom redu anti-imperijalistički prosvjedi. Stotine tisuća izašle su na ulice ističući kako odbijaju rat na Bliskom Istoku, mada je histerija oko 9/11 tada bila još poprilično "svježa".

Bila je to prirodna, humana i iskrena reakcija ljudi koji su odmah prepoznali suštinu imperijalističkih planova. Naravno, prosvjedima nisu zaustavili rat koji će u konačnici koštati života preko milijun Iračana. Strahote Rata u Iraku još uvijek se otkrivaju, kao primjerice ratni zločini okupatorske koalicijske vojske koja je koristila osiromašeni uran protiv civilne populacije (vidi: Stravične posljedice korištenja osiromašenog urana - "Ovo je rat koji će i pobjednici izgubiti").

Nije bitno, znali smo kako imperijalizam nije nešto što bi se dalo zastrašiti prosvjedima, ali otpor će ostati zapamćen i svjedočiti će kako imperijalističke sile nisu imale odobrenje naroda. Taj otpor je proizašao iz iste identične situacije koju imamo i danas. Krenulo je medijsko huškanje ogromnih razmjera, krenula je nezaustavljiva propaganda i narod je reagirao na jedini smisleni način - masovnim prosvjedima.

No, od onda je prošlo 10 godina. Prije dvije godine svjedočili smo istoj propagandi, po istim principima, doslovno od točke do točke, pred napad na Libiju - i? Muk. Zastrašujuća tišina po možda prvi put u povijesti imperijalizma dala je agresorima priliku da razbijaju jednu zemlju bez imalo otpora. Anti-ratni prosvjedi, ako ih je i bilo, brojili su nekoliko desetaka osoba u gradovima od nekoliko milijuna ljudi. Što se dogodilo? To je pitanje na koje moramo potražiti odgovor jer ništa do sada nije imperijalizmu dalo krila kao ova stravična tišina koja je zavladala svijetom.

Neki će reći kako je problem ekonomska kriza te kako ljudi više ne stignu pratiti vanjska događanja. Ima istine i u tome, no nažalost postoje i drugi elementi. Imperijalizam truje sve i strašno brzo uči - masovni anti-ratni prosvjedi 2003. morali su se trajno eliminirati u budućim slučajevima. Stoga nakon 2003. kreće ogromna monopolizacija medija, od malih do velikih, kompletna medijska sfera prolazi duboku i temeljitu transformaciju.

Donijeta je ključna odluka kako se više nikada ne smije desiti "slučajno" curenje objektivnih informacija u eter. Novinarstvo na Zapadu u idućim godinama doslovno je prestalo postojati. Ta profesija se danas ne može nazvati novinarstvom jer to vrijeđa one prije njih koji su se zaista bavili tom profesijom. Zaposlenik u medijima je danas obični raspačivač propagande i za to dobiva plaću. 1983. godine oko 50 korporacija je kontroliralo većinu medija koji emitiraju vijesti u SAD-u. Danas se taj broj smanjio na samo šest (Opširnije: Koncentracija propagande - sve manja konkurencija i sve veća moć medijskih korporacija u SAD-u).

Taj proces je odrađen vrhunski, do te mjere da novi naraštaji, konzumenti propagande, ne samo da više ne prosvjeduju protiv imperijalizma, već sada i "navijaju" za njega. Prije svega 10 godina gotovo svi su znali kako je Bushevo "dovođenje demokracije" na Bliski Istok samo maska za ratne zločine, no danas nemali broj istinski vjeruje u "humanitarnu" komponentu imperijalizma što je najveća moguća antiteza.

Neki će reći kako je u današnjem informacijskom dobu "neznanje izbor", no u praksi događa se nešto sasvim drugačije. Ljudi jesu zasipani informacijama, no nebitnim, trivijalnim, "žutim" i beskorisnim informacijama koje služe samo za popunjavanje "informacijskog kapaciteta" pojedinca kako isti nikada ne bi slučajno nabasao na stvarno stanje stvari. Transformacija medija je kompletirana i oni danas jednoglasno služe imperijalizmu kao kakvom božanstvu. Agende, pretpostavke, tvrdnje i argumenti imperijalizma jedini su koji se ikada pojavljuju u medijima.

U isto vrijeme populaciju koja je do sada već priviknuta na jeftini senzacionalizam kondicionira se korištenjem istog i u političko propagandne svrhe. Tako smo ovih dana imali priliku čitati od strane brojnih medija o novoj "knjizi" o mučki ubijenom libijskom vođi Muammaru Gaddafiju, svega nekoliko dana pred pripremu napada na Siriju, u kojoj se ističu podaci koji te, sada nam već tako davne 2003. gotovo nitko ne bi shvatio ozbiljno. Bez imalo provjere o izvoru otvoreno se tvrdi kako je Gaddafi bio "toliko strašan monstrum" da je čak silovao i djecu, mušku i žensku, pa čak i djecu stranih diplomata (!). Silovanje se ovdje svakako događa - silovanje mozgova mase koja uvelike konzumira isključivo konkretne medije.

Imperijalizam truje sve, a um pojedinca došao je na red. Možda već sutra, ili danas, otpočne strana agresija na Siriju, a mnogi se neće ni osvrnuti, neće znati pokazati Siriju ni na karti svijeta. Jednolinijska fraza kao blokada zdravog razuma biti će jedina informacija o tamošnjim događanjima: "Dobri momci krenuli su u rušenje diktatora koji ubija djecu". Za mnoge će to biti i više nego dovoljno te će se vratiti natrag svojim patetičnim životima u kojima su već srozani na običnog korporativnog roba i potrošača kisika.

Konvencionalni mediji pretvoreni su u propagandne strojeve, no neki su naivno smatrali kako im u pomoć stižu komunikacijski kanali nove generacije, tzv. "društvene mreže". No, aktualni NSA podaci pokazuju kako su i one pod potpunim nadzorom te se zapravo koriste za masovnu špijunažu pojedinaca (vidi: Američka NSA internet kompanijama isplaćivala milijune za troškove nadzora). Pojasnimo to malo - naime, prije 10-ak godina krenuto je u sustavnu eliminaciju diverziteta medija te su svedeni na svega nekoliko korporativnih vlasnika koji kroje sve važne vijesti. No, imperijalizam truje sve, pa se i njegovo trovanja nastavlja i dalje - nakon rušenja medija na red je došla i ona zadnja razina: pojedinac. Sada je pojedinac predmet špijunaže, njega, u njegovom domu se nadzire, prate se njegove tendencije, interesi, izjave, samim time i njegova intimna promišljanja. Nepodoban pojedinac biti će doveden u red, kao i mediji prije njega, kao i države prije njih.

Ništa što egzistira na svijetu više nije izvan dometa imperijalističke agende, pa čak i osobna promišljanja i stavovi. Imajući sve to u vidu, taj silni razvoj dominacije koji više ni pojedinca u njegovom domu ne ostavlja netaknutog, moramo zaključiti kako je anti-imperijalizam u našem današnjem dobu najhumanija i najveća vrednota. Anti-imperijalizam više nije samo borba protiv imperijalističke proizvodnje, kapitalizma, već i borba za opstanak čovječanstva u svakom pogledu.

Imperijalizam pred vratima Damaska

Imperijalizam smatra kako je do sada potrovao dovoljno da može činiti što želi, pa i prodati priču o najnovijem navodnom kemijskom napadu u Siriji. Nevjerojatne teze se sklapaju kako bi se za napad okrivilo sirijske vlasti. No, po svemu sudeći izgleda kako je cijeli napad bio pomno osmišljena operacija koja je imala za cilj pokrenuti stranu vojnu intervenciju. Ako američki dužnosnici mogu tvrditi, bez dokaza, da su "sigurni" u odgovornost sirijskih vlasti, to pokazuje kako za dokaze niti ne mare.

UN istraga za njih je farsa, nebitan detalj oko kojeg se ni ne obaziru. Američki državni tajnik John Kerry tvrdi kako je prošlo previše vremena od navodnog napada do početka istrage te kako zbog toga istraga nije "kredibilna". Kako Kerry zna koliko vremena treba proći od napada da bi istraga bila kredbilna? Sami UN istražitelji tvrde kako nije prošlo previše vremena te kako se uzorci mogu prikupiti.

Napad se dogodio neposredno nakon dolaska UN inspektora u Damask. SAD su znali da vlasti u Damasku ne mogu tek tako, na prvu vijest, odmah pustiti UN inspektore na teren koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika. Sada se taj vremenski period od 5 dana ističe kao "dokaz" da sirijske vlasti nešto skrivaju, pa i više od toga - taj detalj koristi se kao "dokaz" da su sirijske vlasti počinile napad.

Imperijalne sile, predvođene SAD-om, znaju kako ne mogu ni domaćoj ni svjetskoj javnosti više "prodati" priču o "običnoj" humanitarnoj intervenciji, pa se stoga povodi dižu na višu razinu. Po identičnom modelu kao i ranije, javnost se bombardira uznemirujućim slikama - u ovom slučaju mrtve djece u navodnom napadu. Niti jednom se ne spominje hipotetska mogućnost da su te civile možda pobili militanti koji se bore protiv sirijskih vlasti.

Pobunjenici, koji su od samog početka logistički, vojno, politički i na sve druge načine, poduprijeti od strane Zapadnih sila, nalaze se pred slomom. Kako da imperijalizam dopusti ovaj slom? To je za njih nedopustivo, od prvog dana bilo je jasno kako SAD nikada neće dopustiti poraz svojih ambicija u Siriji, i aktualne vijesti to potvrđuju.

Imperijalne sile su se ujedinile s najgorim regionalnim akterima, najvećim reakcionarima, ekstremistima, pa i teroristima. Ovo nije prvi put, ova nakaradna simbioza egzistira već desetljećima i služi kao još jedan dokaz kako fašizam, u ovom slučaju fundamentalistički, i kapitalizam idu ruku pod ruku.

Nema svrhe da sada ponovno prepisujemo kompletnu kronologiju rata u Siriji, oni koji su do sada željeli točne informacije o pozadini sukoba već ih znaju, oni koji čitaju ovaj tekst po prvi put i nisu upoznati s detaljima mogu pregledati našu arhivu tekstova o sirijskom sukobu do sada (Sirija - pregled vijesti, arhiva). Jer, kocka je izgleda bačena, već je kasno za argumente o tome koliko je suludo i naivno vjerovati da je sirijska vojska u ovakvom trenutku - kada se nalazi na korak do vojne pobjede - odlučila sve upropastiti uporabom kemijskog oružja.

Svi tvrde kako će napad na Siriju početi uskoro, imajući u vidu povijesne primjere, to znači da će napad zaista i početi te od sada situaciju treba promatrati kroz tu perspektivu, kroz činjenicu da je imperijalizam već krenuo iz indikretnog u direktni obračun sa Sirijom.

Svi dosadašnji planovi imperijalističkih planera oko Sirije su propali. Sirijska vojska nije poražena, nije se raspala, narod nije ustao protiv vlasti i svoje pogrešne kalkulacije imperijalne sile morale su spašavati dovođenjem "starih saveznika", radikalnih islamističkih ekstremista, na sirijski front. No, čak ni infiltracija terorističkih skupina u Siriju nije ozbiljnije ugrozila ni sirijsku vojsku ni sirijske vlasti.

Za imperijalističke planere sada više nema drugog rješenja, jedini način da spase svoju agresivnu kampanju u Siriji je izvesti direktne napade na položaje sirijske vojske kako bi spasili svoje militante koji se gotovo svugdje - naročito oko Damaska - nalaze u obruču i prijeti im slom.

U medijima se pojavljuju informacije kako će napasti "samo" raketama te kako nemaju u planu iskrcavati trupe ili izvoditi napade zrakoplovima. To je obična propagandistička laž, oni imaju plan za sve vrste ratovanja protiv Sirije, pa i iskrcavanje na njen teritorij ukoliko ovim napadima ne uspiju promijeniti ravnotežu sukoba na terenu.

Napad na Siriju biti će kriminal jer krši međunarodni zakon. UN Vijeće Sigurnosti nakon ovog, sada već poprilično izvjesnog, napada, može komotno prestati s radom jer očito više ne služi ni za što. Rusija je imala dobru ideju, "legalistički" se suprotstaviti ratu gladnoj imperiji, no sada vidimo kako od takvog pristupa nema ništa. Bilo bi divno i krasno da se slovom međunarodnog zakona mogu regulirati sukobi u svijetu, no nabujali imperijalizam se više ne osvrće ni na šta. Jedina kočnica bila bi protu-sila, a ona u današnjem svijetu ne postoji. Rusija je potvrdila kako ne planira ići u rat zbog sukoba u Siriji, mada bi Rusija strateški gubitkom Sirije izgubila mnogo. Ista stvar vrijedi još i više kada je riječ o Kini.

Druga priča je Iran. Napad na Siriju na neki način je zapravo i napad na Iran pošto su dvije zemlje izuzetno bliski saveznici. Gubitkom Sirije Iran bi bio otvoren direktnom napadu imperijalizma. Pretpostavimo da Rusija i Kina mogu "čekati" još koju godinu prije no što sile imperijalizma stignu na njihova vrata, no Iran ne može. Za Iran će ovo biti prijelomni trenutak, najvažniji od Revolucije 1979. - imaju samo dvije opcije: pokoriti se ili braniti se. Znamo što znači jedno i znamo što znači drugo.

Spletom okolnosti Iran i Sirija našli su se u situaciji kada će morati braniti sebe, a samim time i cijeli svijet, od imperijalizma. Bilo bi strašno da ih se u potpunosti prepusti da sami vode ovaj rat, jer jasno je da sami ne mogu protiv ujedinjenih Zapadnih sila. Rusija i Kina se neće direktno uključiti u sukob, to je sigurno, no povijest im ne dopušta da se ponašaju kao pasivni promatrači.

Rat u Siriji je orkestriran izvana i oni koji su pokrenuli snose direktno odgovornost za sve žrtve. Rat se mogao zaustaviti, Rusija, Kina, Iran i Sirija nudile su mirovni proces, organizaciju Ženevske mirovne konferencije. Anti-sirijske sile odbile su mir i žele rat, još veći rat i još krvaviji rat. Želja za ratom je tolika da izgleda kako huškači ne bi imali ništa protiv da izbije i rat svjetskih razmjera. Rusija je jučer poručila kako se to neće dogoditi, no zato bi mogao izbiti opasan i krvav regionalni rat na prostoru Bliskog Istoka ako krene napad na Siriju.

Mnogo toga je "unaprijeđno" od rata koji je pokrenut protiv Iraka 2003. do danas, pa mogli bismo reći kako je unaprijeđena i funkcija samog predsjednika. Protiv Georgea W. Busha bilo je čak "lako" pobuniti se. Ubrzo je postao omražena figura diljem svijeta zbog rata u Iraku i Afganistanu. No, kada je riječ o Obami - dobitniku Nobelove nagrade za mir (!) - situacija je znatno drugačija. Nitko nije pretjerano voljan prosvjedovati protiv demokratskog predsjednika. Iz te perspektive možemo zaključiti kako je za anti-imperijalistički otpor bolje da na vlasti u SAD-u budu Republikanci, jer u suštini njihova vanjska politika je identična. To vidimo i sada kod ove eskalacije oko Sirije, iz jedne i druge stranke glasno se navija za rat, tek poneki glas poziva na otpor, a jako rijetki - možda tek dvoje, Kučinić i Paul - tvrde kako SAD ne bi trebali ići u rat.

Mogli bismo od države do države analizirati kakav će utjecaj potencijalni napad na Siriju imati. Dovoljno je reći kako neće biti države u regiji na koju ovakav rat neće utjecati. Najsnažnije će utjecati na susjedne zemlje: Irak, Tursku, Izrael, Libanon i Jordan. Na Iran će utjecati ovisno o iranskoj odluci. Posljedice će se svakako osjetiti i u Egiptu o kojem se upravo u vrhu američke vlade vode brojni razgovori.

Zaljevske monarhije i dalje misle kako su sigurne i da kaos njih neće zahvatiti, no ni to nije garantirano.

U pripremi je ratni zločin protiv Sirije, a sile imperijalizma danas su toliko moćne - ili se barem tako osjećaju - da su u stanju najaviti početak napada nekoliko dana unaprijed, dok ostatak svijeta, naročito onaj razuman ostatak svijeta, može samo gledati i čekati...

A tek sirijski narod, možemo li uopće zamisliti kako je njima? Nakon svih patnja i muke koje su prošli zadnje dvije godine, sada im se možda sprema ono najgore. Izmišljeni su pojmovi poput "humanitarna intervencija" i "kolateralne žrtve". Ogromna većina stanovnika Sirije odbija ovakvu intervenciju. Teško je vjerovati da i "domaći" pobunjenici mogu odobriti ovako nešto, da na njihovu zemlju vrši napad strana sila. No ima onih koji misle da su vojne pobjede uz pomoć SAD-a nešto poželjno ili čak vrijedno isticanja.

Prisjetimo se večeras, i sutra ujutro, i opet noć iza, milijuna ljudi u Damasku i diljem Sirije koje progoni samo jedna misao: hoće li naša zemlja postati novi Irak? Sirijci su itekako svjesni što to znači "postati novi Irak", svjesni su kako bi ta ekstremno tragična sudbina mogla sada zadesiti i njihovu zemlju.

Sirija se ima pravo braniti protiv ove agresije svim silama. Protiv nje se priprema udružena koalicija pro-američkih zemalja i sukladno tome svaka zemlja sirijski saveznik ima pravo djelovati protiv ove agresije. Ako imperijalizam trijumfira nad Sirijom postati će nezaustavljiv, a snovi o multi-polarnom svijetu možda će i zauvijek nestati. Svaka država i svaki čovjek kojem je draga sloboda i neovisnost mora shvatiti da će rat u Siriji biti prijelomni trenutak koji će odrediti nastavak ljudske povijesti. Teško je zamisliti scenarij u kojem imperijalizam može biti vojno pobijeđen, to je nemogući scenarij. No, realno gledajući zapadna intervencija ima konkretnih problema - stanovnici nisu pokazali neku volju za prosvjedima, ali ankete pokazuju da ipak u velikoj većini ne odobravaju agresiju protiv Sirije. Nadalje, zapadni kapitalizam i dalje je u teškoj ekonomskoj krizi mada se o tome u posljednje vrijeme rijetko govori.

Sirija mora izdržati ovaj udarac, ne dopustiti da je napredno oružje moralno slomi i - mora se nadati čudu. Kakvom čudu? Tko zna. Ako agresor pošalje tursku vojsku na Siriju, možda dođe do pobune unutar njihovih redova. Pojedine skupine u Jordanu poznate su po svom anti-imperijalističkom stavu i neće tek tako dopustiti da se Jordan koristi kao poligon za invaziju. Situacija u Libanonu je na rubu rata, moglo bi doći do znatnijih napada na izraelski teritorij zbog čega bi zapadna intervencija mogla još jednom razmisliti koliko je ovo mudro - jer sigurnost Izraela uvijek je bila prioritet.

Turski narod žestoko se protivi svakom uplitanju u sirijska unutarnja pitanja, kod njih anti-ratni prosvjedi neće izostati. Narodi Europe u zadnjih nekoliko tjedana, zahvaljujući Snowdenu, saznali su kako su njihove vlade samo obične marionete za interese SAD-a i neprijatelji vlastitog naroda.

Zapadni plan dominacije ruši se u Egiptu, Libiji i Tunisu, za njih je slom Sirije imperativ. Unatoč ogromnoj vojnoj nadmoći, ovo nije vrijeme za malodušnost, Siriju ne treba otpisivati kao poraženu prije no što je vrući rat uopće otpočeo. Sjetimo se koliko je mjeseci - unatoč znatno slabijim i geografski lošijim uvjetima od sirijskih - odolijevala libijska Zelena vojska na čelu s Pukovnikom Muammmarom Gaddafiijem. Možda zvuči pretenciozno, ali sjetimo se Vijetnama gdje su SAD također potpalili građanski rat prethodno intervenciji - i izgubili.

Sirija se bori za goli opstanak, ali nemojmo zaboraviti da je imperijalizam u istoj situaciji - mada izgleda kako oni napadaju "iz daleka", činjenica jest kako je i za zapadni imperijalizam ovo sukob u kojem su ulozi "biti ili ne biti". Opstanak Sirije naglo bi doveo do novog multipolarnog poretka u svijetu, a snaga SAD nastavila bi padati. Amerika je u krizi i ovo je njihov glavni ispit na kojem će pokušati dokazati svoju dominaciju. Oni koji prognoziraju da će u tome sigurno uspjeti su isti oni koji su prognozirali pad Assada kroz "nekoliko tjedana" još u proljeće 2011.

Posljedice ovog sukoba mogle bi biti kolosalne na međunarodni poredak, nažalost - sudeći prema zapadnoj retorici koja je danas i jučer došla do usijanja - izgleda kako će biti poznate poprilično brzo.
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Nikola.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6015

 • Milicaba
 • OFFLINE
 • Junior Boarder
 • Posts: 33
Ovo je tako tacno, tako tacno. Samo jedno zaboravljamo. Amerika je odavno marioneta, to je sila u rukama zlocinaca skrivenih iza debele zavese zabune i mrznje. Ko je John Kerry, koga on predstavlja, ciji narod, ako uopste i brine o bilo kom narodu, sa Suncem na 18tom stepenu i opozicijom Sunca, Meseca (narod) konjunkcija Saturn, Saturn opozicija Sunce, Mars i Uran konjunkcija i sve to u opoziciji sa Suncem, uzas, blagi uzas, ovaj moze i da slaze a i mnogo toga gore da odradi za svoje gospodare, a da nije Amerikanac to i vrane znaju...
Galactic Center conjunction Mars, trine Pluto 24*,
12 house.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6016

 • Joe
 • OFFLINE
 • Gold Boarder
 • Posts: 209
Planeta Jupiter, inače vladar asc amerike, trenutno tranzitira njihovo sunce koje je inače položeno na jakoj fiksnoj zvezdi Orion koja donosi uspeh. Verovatno im to daje dodatnu snagu i vetar u leđa da će uspeti. Tačno im treba neki rat, nova krv, nešto da promene (tranzitni uran je u kvadratu sa suncem) pa da ponovo povrate svoj sjaj i uspeh. Crkli da bog da. Nikad u većim dugovima nisu bili. U godišnjem horoskopu imaju 2.polje u biku (novac, malo veći jer je bik) u kvadratu sa saturnom (dugovi) u 7.polju - dužni su ortacima, kao i mesec u 2.polju na 9.stepenu (strelac - veliko) u kvadratu sa neptunom koji je em u ribama, em u 12.polju - nema Pantiću. Mesec i venera su u sekstilu sa uranom u 1.polju pa osećaju da nešto moraju da promene, neku novu foru da smisle kako bi zaradili, pa da opet oni budu neprikosnoveni vladaoci, jer oće da puknu ko vaške.

Nekima iz saveza su se verovatno i smučili (saturn vladar 10.(njihov uspeh) u 7.polju (grade sa starim saradnicima) i nalazi se u kvadratu sa vladarom 7.polja venerom. Ali verovatno je teško bilo kome da kaže ne Americi i pojedinim jačim državama koje imaju većinu. Ne pratim politiku, ali možete misliti koliko je Grčkoj (saturn) sada stalo do toga...

Mesec u 2.polju je u inkonjukciji sa plutonom u jarcu, kao i saturnom u škorpiji, a to su muslimani, pa bi ovo moglo da znači da ih mržnja prema njima neće dovesti do zarade. A mesec vlada i njihovim 4.poljem (narod), dok pluton vlada 8.poljem koje je u škorpiji. Ne razumem se mnogo u ove državne horoskope, ali ginuće valjda i njihovi...pluton u opoziciji sa suncem u 4.polju...
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Joe.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6017

 • strelica
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Posts: 424
Vest: Zvaničnici SAD večeras u Kongresu o Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar odbrane Čak Hejgel će se večeras oko ponoći po srednjeevropskom vremenu obratiti zastupnicima u Kongresu na temu situacije u Siriji, objavio je Rojters pozivajući se izvore iz Kongresa.

Obama još nije objavio odluku o vojnoj intervenciji u Siriji, kao odgovor na navodni napad snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada hemijskim oružjem na civile u predgrađima Damaska, u kojem je poginulo više stotina ljudi, ali je u svojim dosadašnjim izjavama ostavio malo mesta sumnji da namerava da kazni Asadov režim.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6018

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ПОЧИЊЕ ПРВИХ ДАНА СЕПТЕМБРА: АМЕРИКА БОМБАРДУЈЕ СИРИЈУ А ДАМАСК ИЗРАЕЛ!

МОСКВА-Тензија која влада последњих дана око све извесније војне акције САД и њених савезника према Сирији, могла би већ да првох дана септембра ескалира у рат свеопштих размера чије би последице биле несагледиве!

Ово је мишљење неколиције руских војних аналитичара који су анализирали актуелну ситуацију око сукоба Вашингтон-Дамаск и који упозоравају да је светски мир најугроженији од завршетка Другог светског рата до данас.
-Башар Ал Асад је јасно упозорио Вашингтон али и све његове савезнике да неће ћутке гледати напад на своју земљу и да ће одговор Сирије бити веома директан и опасан по нападаче. Сиријска власт више и не крије да је једна од мета услед напада Америке удар сиријских ракета на Израел, тачније на Тел Авив. Тада би Пандорина кутија Трећег светског рата била отворена и то је сценарио који нико не жели ни да замилси али који је нажалост веома реалан и то у наредних неколико дана, сматрају руски војни аналитичари.

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6019

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
U britanskom parlamentu su upravo izglasali Protiv Intervencije...Kako trenutno stvari stoje, jedino je Obama za taj rat, jedino Dobitnik Nobelove Nagrade za MIR želi da ratuje .....koji apsurd i crnjak, prava slika licimerja današnjeg gnojavog sveta i onih koji "vode" ovaj svet (u katastrofu...)..

PS
Naravno, možemo da očekujemo "nov stravičan akt protiv čovečnosti" Sirijaca...na primer, teroristički akt u Londonu, gde će stradati civili...naravno, to će , "tada već sigurno" da urade Sirijci...i eto Britanije u ratu...
Last Edit: 4 years, 7 months ago by Nikola.
The following user(s) said Thank You: Uranka11, panić

Re: Napad na Siriju 4 years, 7 months ago #6020

 • Milicaba
 • OFFLINE
 • Junior Boarder
 • Posts: 33
Ma kakav Obama, covek se totalno izgubio u ulozi piona I marionete koju povlace predstavnici zla Pluto u drugom polju karte US na 27stepenu retrogradan u trigonu sa Neptunom 22stepen iz devotog, ovi kroz laz I otimacinu, za crnim zlatom I resursima drugih zemalja, UBIJAJU to svi vec znamo, a predsednik, pa osmo polje, Sunce na 13tom (rat), ako ne slusa Oligarhe, Saturn 14ti stepen u desetom polju I ne radi kako mu se naredi, kvadrat Sunce, hm...moze lako da uz tajnovitog Neptuna na 22 stepenu nezgodno I tajnovito nastrada I da se nikad ne otkrije ni pravi razlog, a ni ko je stvarno iza njegovog ubistva. To se vec ponovilo vise puta u istoriji ove zemlje... prema tome, jadan covek... samo to jadan covek.
A narod, Mesec na 26tom stepenu Vodolije, ipak prvo gleda da je dobro uhranjen, da ima sve I stvarno veruje u sve ono sto mu se servira u smislu ideologije, ali to samo dok je sit I dok ima sve-samo dotle...a za sad ima I te kako sve, pa ipak... Jupiter je u izazovnom aspektu sa tim istim Saturnom, I oba su vrlo jaka. Oligarhija I capital I te kako moraju da se bore za opstanak, a nepredvidivi Uran ceka I to jos na osmom stepenu.

Mislim I BOGA molim da do intervencije za sad nece doci, nadam se da su poruke dobijene u snu prosle noci I ovaj put tacne... do sada, od kad znam za sebe, sve su bile I te kako tacne...

Astrologijom se bavim preko 30 godina - 20 ovde u Kanadi,(stelijum u 11tom polju, Jupiter exaltacija, Uran 24ti konjunkcija Merkur 19, Sunce Lav) Mars na Galactic Centru, trigon Pluto 12to polje, Mesec 12to polje...svet spirita je deo mog svakodnevnog zivota, poruke su cesto neverovatno kristalno jasne (Mesec u 12tom) I tako...toplo se nadam da ce I ova najnovija da se ostvari...neka nam svima Bog dragi pomogne samo to, I da vise vec jednom prestane mrznja, greed, pakost I zloba (ovo je ipak Utopija za sada)...
Galactic Center conjunction Mars, trine Pluto 24*,
12 house.
Time to create page: 0.82 seconds