Genetski Horoskop

Autor:
Nenad Pavlovski

 

Tranzitni hod planeta neprestano je u toku i “zaustavlja se” samo onoga trenutka kad se neko novo biće rodi. Međutim, planete ne utiču samo na čoveka, već i na sav živi i neživi svet koji ga okružuje. Svaki događaj, dakle, proživljava svoj natalni horoskop, svaki grad, pa i svaka država.
Istorijski je teško naći podatke kada je koja država, grad, PRVI put osnovana, ali pažljivom astrološkom dedukcijom možemo doći do Genetskog horoskopa neke države-nacije.

 

Zemlja izlazećeg sunca


 

Japan se često naziva “zemljom izlazećeg sunca” s obzirom na njegov geografski položaj, odnosno na činjenicu da se Sunce rađa na istoku. Kad se dan rađa, tad se Sunce nalazi na samom Ascendentu, a od Ascendenta se računa 1. polje natalne karte koje je analogno znaku Ovna. Sunce je pri tom egzaltirano (najjače dejstvo) u znaku Ovna, te na osnovu prethodno iznetog možemo zaključiti da je Japan u svom genetskom horoskopu rođen u znaku Ovna.

Japan je, pre svega, poznat po samurajima, ratnicima koji su izuzetno vešti u rukovanju mačevima. Ratnike, mačeve, kao i sve ostale vrste sečiva, simboliše upravo znak Ovna. Za Japan se, potom, vezuju najpoznatije borilačke veštine. Znak Ovna takođe simboliše i sport, kao i svaku vrstu fizičke aktivnosti.

Kad je u pitanju natalna karta pojedinca, Ascendent će nam, između ostalog, reći nešto i o samom fizičkom izgledu pojedinca, a prevedeno na jezik natalnog horoskopa države, Ascendent će govoriti o geografskom položaju iste.

Ascendentu Japana odgovara znak Device. Naime, znak Device simboliše usitnjenje, te nam to upravo govori o državi koja je “rasparčana” (Devica) na nekoliko ostrva. Merkur, vladar Ascendenta (geografski položaj), nalazi se u znaku Riba s obzirom na to da je Japan sa svih strana okružen morem (Ribe). U znaku Riba egzaltirana je planeta Venera (zelenilo, šume), a čak 70% površine Japana nalazi se pod šumama (Venera), tačnije 66,8%, što Japan čini prvom državom u svetu po pokrivenosti šumskim bogatstvom! S druge strane, Merkur, vladar znaka Device, egzaltiran (najjače dejstvo) je u znaku Vodolije (potres), a Japan je upravo smešten u područje čestih zemljotresa (Vodolija).

Znak Device simboliše rad i vrednoću, te su Japanci poznati kao izuzetno vredna (Devica) i radna (Devica) nacija. Isto tako, poznati su i po svojoj distanciranosti (Devica) i rezervisanosti (Devica). Ascendent se nalazi u blizini Denebole, zvezde nekretnice koja simboliše samoubistva, jer su kamikaze – ratnici (Ovan) samoubice (Denebola) – još jedno od obeležja Japana.

Pozicija Merkura, vladara Ascedenta, u znaku Riba govori o tome da Japanci, pored izuzetne praktičnosti (Devica, Merkur), imaju i izražen smisao za umetnost (Ribe). Širom sveta poznati su umetnički (Ribe) simboli ove nacije, napravljeni veštim rukama (Merkur), poput origamija, ikebane (egzaltacija Venere – cveće u znaku Riba), itd.
Planeta Merkur takođe simboliše i jezik, tj. slovno pismo jedne nacije, a s obzirom na to da znak Riba simboliše sve što je nejasno, zamagljeno i nerazumljivo, pripadnici drugih nacija obično japansko pismo (Merkur) doživljavaju kao teško razumljivo (Ribe).

Prateći putanju Sunca, s istoka nastavljamo u pravcu zapada, u...

 

Egipat

 

... u plodnu (Bik) dolinu Nila u kojoj buja (Bik) i cveta (Bik) jedna od prvih značajnijih ljudskih civilizacija (egzaltacija Meseca – ljudi u znaku Bika). Znak Bika simboliše sve što je čulno i opipljivo, a Egipćani su, iako su shvatali fizičku smrt, bili nesposobni da zamisle bilo kakav oblik postojanja osim onoga koji pruža fizički život, dakle, čulnosti (Bik). Znakom Bika vlada planeta Venera koja je egzaltirana (najjače dejstvo) u znaku Riba, te je, kao i brojne druge civilizacije, i Egipat obeležila religija (Ribe), tj. božanstva (Ribe), i to u životinjskom obliku, među kojima su Aton (bik) i Hator (krava)!

Na osnovu prethodono iznetog možemo lako zaključiti da je Egipat u svom genetskom horoskopu rođen u znaku Bika.

Koji bi znak odgovarao Ascendentu Egipta?

Ascendent nam, pre svega, govori o geografskom položaju. Već spomenutu dolinu Nila predstavljao bi znak Škorpiona jer u astrologiji znak Škorpiona simboliše reku. Egipat svojim najvećim delom obuhvata najveću pustinju (Škorpion) na svetu – Saharu. Takođe je poznat po piramidama koje se takođe mogu svrstati pod simboliku znaka Škorpiona jer su piramide sagrađene kao grobnice (Škorpion) faraonima.

Dakle, Ascendent Egipta nalazi se u znaku Škorpiona.

U prilog prethodnome govori i činjenica da se kod Egipćana najsnažnije razvila vera u kult mrtvih (Škorpion). Poznato je da su oni verovali u zagrobni (Škorpion) život, te da su balsamovali kako čoveka, tako i životinje, pre svega pse i mačke, vukove i medvede, koje su mitski obožavali i klanjali im se. Dakle, mrtvima (Škorpion) su čast odavali održavanjem njihovog tela (Škorpion – telo preminulog).

Znak Riba, u kojem je egzaltirana (najjače dejstvo) planeta Venera (vladar zodijačkog znaka Bika – Egipat), simboliše misteriju i tajnu, pa je sam Egipat, kao i cela njegova kultura i civilizacija, vrlo mističan (Ribe) i zagonetan (Ribe). Same piramide predstavljaju veliku misteriju (Ribe), jedan nedokučivi lavirint (Ribe). A potom i Sfinga, navodno sazgrađena u službi čuvara faraona, tj. piramida.

 

U znaku Škorpiona (Ascendent Egipta) egzaltiran (najjače dejstvo) je Uran (astrologija), te možemo videti da su drevni Egipćani bili upućeni i u astrološku nauku (Uran). Naime, Sfinga se sastoji iz četiri dela: poprsja bika (zodijački znak Bika), krila orla (zodijački znak Škorpiona, koji je nekad predstavljan orlom), tela lava (zodijački znak Lava) i ljudske glave (zodijački znak Vodolije), tačnije glave žene jer je Venera, vladar zodijačkog znaka Bika (Egipat), upravo planeta koja simboliše ženski princip! Dakle, u Sfingi su sadržana četiri centralna znaka zodijačkih elemenata zemlje (Bik), vode (Škorpion), vatre (Lav) i vazduha (Vodolija)... Povrh svega, i sam genetski horoskop obuhvata ova četiri znaka u najistaknutijim tačkama natalne karte. Naime, Ascendent obuhvata znak Škorpiona, Descendent znak Bika, MC znak Lava i IC znak Vodolije...

 

Grčka

 

Verovatno će se većina na samo spominjanje Grčke prvo prisetiti drevnih (Jarac) grčkih filozofa (Jarac). Reč filozofija potiče od grčkih reči fileo, što znači voleti (Sunce), i sophia, što znači mudrost (Jarac), te će nam već samo poreklo ove reči, koja je definitivno obeležila grčku naciju, sugerisati na to da je Grčka u svom genetskom horoskopu rođena sa Suncem (voleti, ljubav) u znaku Jarca (mudrost, filozofija), tj. u zodijačkom znaku Jarca.

Ascendent bi odgovarao znaku Device, ne samo iz razloga što se Grčka svojim najvećim delom prostire (Ascendent) uz obalu (Devica), već i iz razloga što znak Device simboliše analizu i jak intelekt, što nam opet govori o radu koji je ostao iza brojnih filozofa.

Merkur, vladar Ascendenta, nalazi se u znaku Vodolije, što govori o živom i brzom (Vodolija) intelektu (Merkur) grčkih filozofa (Jarac), genijalcima (Vodolija) koji su se do najsitnijih (Devica, Merkur) detalja (Devica) bavili životom i čovekom. Merkur takođe simboliše slova i pisanje, te samim tim i pismo kojim se stanovnici služe, a pozicija Merkura u znaku Vodolije govori upravo o njihovom neobičnom (Vodolija) pismu (Merkur), u odnosu na ostale susedne (evropske) zemlje.

S obzirom na to da je u znaku Jarca egzaltiran Mars (prirodni vladar 1. polja – fizičko telo), stari Grci izuzetno su poštovali i na neki način obožavali ljudsko telo (Mars), budući svesni važnosti i materije i forme (egzaltiran Merkur – intelekt). Planeta Mars simboliše ujedno rat i ratna osvajanja, pa je Grčka, posebno pod vođstvom Aleksandra Makedonskog, imala značajnu ulogu kolonizatora osvojivši (Mars) brojne zemlje i proširivši svoj kolonizatorski i civilizacijski uticaj sve do Indije.

 

Italija

 

Italija je, gledano iz ugla geografskog položaja, najinteresantnija po tome što je smešetena na poluostrvu koje ima oblik čizme. Stopala i obuću u astrologiji simboliše znak Riba, pa se na osnovu toga može zaključiti da je Italija u svom genetskom horoskopu rođena s podznakom (Ascendentom) Riba (čizma)! S druge strane, znak Riba simboliše religiju, a u samom Rimu nalazi se centar najrasprostranjenije religije na planeti Zemlji – Hrišćanstva (Ribe), koje je nastalo pojavom Isusa Hrista (ichtys, grč. riba, čija slova, I – Ch – T – Y – S, impliciraju Iesus Christos Theu Yios Soter, u prevodu Isus Hrist Sin Božji Spasitelj)!

1. polje genetskog horoskopa Italije obuhvata i celi znak Ovna jer je Italija ujedno poznata i po sportu (Ovan), a s obzirom na to da znak Riba simboliše stopala, u pitanju je fudbal (Ribe) – egzaltacija Venere (lopta) u znaku Riba.

Sunce se u genetskom horoskopu Italije nalazi u znaku Blizanaca jer su Italijani duhom vrlo komunikativni (Blizanci) i društveni (Blizanci), bezbrižni (Blizanci) i veseli (Blizanci); ujedno i vrlo bistri jer znak Blizanaca simboliše i inteligenciju i znanje; svojim karakterom čak podsećaju na decu (Blizanci).

 

Merkur, vladar zodijačkog znaka Blizanaca, kao i stelijum planeta u natalnom horoskopu Italije, nalazi se u znaku Bika u 2. polju jer je italijanski jezik (Merkur) pre svega vrlo ritmičan (Bik). Slušajući izvorne govornike italijanskog jezika imaćete utisak da oni pevaju (Bik, 2. polje) dok govore (Merkur). Uostalom, Italijani su i izvanredni muzički (Bik, 2. polje) umetnici. Setimo se čuvenih italijanskih kancona. Znak Blizanaca, tj. planeta Merkur, simboliše pisanje, a znak Bika pesme, što ukazuje na činjenicu da poreklo sponeta, najpoznatijeg oblika poezije (pesma od 14 stihova, dva katrena i dve tercine), potiče upravo iz italijanske književnosti!
Merkur u znaku Bika simboliše i brzu (Merkur) hranu (Bik), pa je celi svet poludeo (Ribe) za italijanskim picama, raviolima, špagetima, tortelinima itd.

 

Švajcarska

 

Švajcarska je u svom genetskom horoskopu rođena u znaku Device i s Ascendentom u znaku Jarca.

Znak Jarca simboliše hladnoću, kao i planine i planinske vence, a s obzirom na to da Švajcarska celom svojom površinom obuhvata planinske vence Alpa, može se zaključiti da joj se Ascendent (geografski položaj) nalazi u znaku Jarca (planine). Ascendent se verovatno nalazi na 12. stepenu znaka Jarca jer upravo ovaj stepen govori o velikom bogatstvu, o velikom prilivu novca.

Švajcarska je, pre svega, poznata po odličnim satovima (Jarac), a kad se za nekoga kaže da je vrlo precizan i tačan, kaže se da je tačan kao švajcarski sat (Jarac). S druge strane, samu preciznost i tačnost simboliše znak Device.
Znak Device simboliše i rezervisanost i distancu, ali je Švajcarska vrlo otvorena prema stanovnicima drugih zemalja koji dolaze kao radna snaga jer znak Device takođe simboliše posao i rad. Njeni su stanovnici izuzetno vredni (Devica) i pedantni (Devica).

Zodijačkim znakom Device vlada planeta Merkur, koja se u genetskom horoskopu Švajcarske nalazi u znaku Vage. Naime, znak Vage simboliše slatkiše, a Švajcarska definitivno nema odgovarajuću konkurenciju kad je proizvodnja čokolada (Vaga) u pitanju. Teško da neko može poreći da su njene čokolade (Vaga) savršene (Devica)!
Merkur takođe govori i o jeziku kojim se služi određena nacija, a Merkur se, kao i sam stelijum planeta, nalazi u 8. polju jer Švajcarska više koristi tuđe (8. polje) jezike (Merkur), jezike svojih suseda, nego svoj sopstveni – Romanš, koji je skoro zaboravljen. I to čini u savršenoj (Devica, Merkur) ravnoteži (Merkur u Vagi).

Reciklaža (stelijum planeta u 8. polju) je takođe još jedan atribut kojim se može opisati ova zemlja.

U 1. polju genetskog horoskopa Švajcarske nalazi se Mesec u znaku Jarca jer je, pored satova i čokolada, Švajcarska poznata i po siru, kačkavalju. Naime, Mesec u astrologiji simboliše sve vrste tečnosti, te samim tim i mleko, a Mesec u znaku Jarca predstavljao bi mleko (Mesec) koje dugo stoji (Jarac) – dakle, sir!
Sam Mesec verovatno se nalazi na stepenu Blizanaca ili pravi kvadrat na Merkur u znaku Vage jer pozicija Meseca u 1. polju (geografski položaj) genetskog horoskopa Švajcarske govori o jezeru (Mesec) koje Švajcarska svojim položajem (1. polje) obuhvata i ujedno deli sa svojim susedom (stepen Blizanaca, odnosno kvadrat Merkur) – Francuskom...

 


Francuska

 

... koja je u svom genetskom horoskopu rođena u znaku Lava...


Dakle, poznavanjem osnovnih osobina određenih nacija lako se može doći do astrološke kombinacije istih. S druge strane, poznavanjem astrološke simbolike i nebeske slike našeg univerzuma vidno se može poboljšati sudbina, život pojedinih nacija, kao i nadolazećih nam generacija...

 


 


Piše: Nenad Pavlovski
 


© 2002-2005  Nikola Stojanović
www.astrologyinserbia.com