LEONARD KOEN - LEONARD NORMAN COHEN

Leonard Norman Cohen,  pisac, pesnik i muzičar, rođen je 21.septembra 1934.godine u Montrealu u Kanadi.
Još kao tinejdžer sa 15.godina počeo je da svira gitaru, sakuplja i piše folk pesme. U 19.godini je formirao svoj prvi bend „ The Buckskin boys“.
Prvu knjigu poezije izdao je 1956.god. u Montrealu, prvi roman „The Favorite game“ (Omiljena igra) izdao je 1963.godine a prvi album pod nazivom „ Songs of Leonard Cohen“ 1968.godine. Do sada je objavio 10 knjiga poezije, 2 romana i 19 muzičkih albuma,

 

LEONARD NORMAN COHEN

Leonard Norman Cohen,  pisac, pesnik i muzičar, rođen je 21.septembra 1934.godine u Montrealu u Kanadi.
Još kao tinejdžer sa 15.godina počeo je da svira gitaru, sakuplja i piše folk pesme. U 19.godini je formirao svoj prvi bend „ The Buckskin boys“.
Prvu knjigu poezije izdao je 1956.god. u Montrealu, prvi roman „The Favorite game“ (Omiljena igra) izdao je 1963.godine a prvi album pod nazivom „ Songs of Leonard Cohen“ 1968.godine. Do sada je objavio 10 knjiga poezije, 2 romana i 19 muzičkih albuma, od kojih je poslednji dvostruki.

.LEONARD NORMAN COHEN - rođen 21.09.1934 u 6:45 am, Montreal-Canada

Cohen je dupla Devica, sa Suncem ( ugled, sjaj, uspeh, slava, kreativnost) na Ascendentu ( ličnost).

Vladar Ascendenta, Merkur ( inteligencija, pisanje, reči) se nalazi u prvom polju ( on sam) u umetničkom znaku Vage i daruje mu ljubav prema pisanju i rečima. Merkurov dispozitor Venera ( umetnost, ljubav, glas, lepota, plodnost, pesma, muzika) se nalazi u znaku Device ( posao, rad) u konjukciji sa Neptunom ( inspiracija, mašta, romantika, hipersenzibilnost, umetnost) , pa Cohen stvara i peva melodične  pesme pune emotivnog naboja, zanesenosti, romantike i melanholije. Cohenove pesme  (Venera) opijaju ( Neptun), isto kao i njegov glas. Venera ( glas) u konjukciji sa Neptunom darovala mu je izuzetne glasovne sposobnosti i umetnički talenat.
Neptun, planeta mašte, inspiracije, vizije i umetnosti u 12.polju svojim snažnim uticajem prožima i boji sve njegove pesme.

Pored tema poput ljubavi i društvenih odnosa ( Venera), depresije ( Neptun), seksualnosti ( vrh 3.polja koji simbolizuje pisanje u Škorpiji, a Mars u snažnom i kreativnom znaku Lava), Cohen je pisao pesme sa religijskom tematikom ( Venera u konjukciji sa Neptunom i Merkur u konjukciji sa Jupiterom). Venera u Devici je u recepciji sa Merkurom u Vagi, što svakako jača uticaj obe planete.

Merkur ( pisanje, književnost) kao vladar njegovog 10.polja ( karijera, zanimanje, uspeh) je uticao da se Cohen opredeli za zanimanje pisca i pesnika.
Merkur ( pisanje, knjige) u konjukciji sa Jupiterom ( novac) koji se nalazi u 2.polju  (način na koji zarađujemo novac), govori o zaradi novca prodajom knjiga i putem pisane reči. Cohen je  od objavljivanja i prodaje knjiga ( Merkur), zaradio veći novac  (Jupiter), koji mu je omogućio putovanja ( Merkur konjukcija Jupiter) po Evropi (Jupiter-inostranstvo) gde je i živeo i stvarao nekoliko godina.
O životu i domu u inostranstvu govori i znak Strelca ( inostranstvo) na vrhu 4.polja (dom). Tačnije, Cohen je nekoliko godina živeo na Grčkom ostrvu Hidra. Jupiterov dispozitor Venera, koja je ujedno i vladar 9.polja ( inostranstvo) se nalazi u 12.polju  (more, ostrvo) u konjukciji sa Neptunom ( more, ostrvo) u znaku Device ( Grčka).
Na tom ostrvu ( Neptun) Cohen upoznaje svoju ljubav ( Venera), Marianne kojoj posvećuje pesmu „ So long Marianne“. Na ovom ostrvu Cohen objavljuje i svoja dva romana : „ The Favorite game“( 1963), „ Beautiful Losers“ ( 1966) i kontraverznu zbirku priča „ Flowers for Hitler“ ( 1964).
O kući na moru ili ostrvu govori i njegov Mesec ( dom) u znaku Ribe ( more, ostrvo).
Kada se vratio u Ameriku 1967.godine, započeo je karijeru pevača i jedno vreme je živeo, odnosno njegov dom ( Mesec) je bio Chelsea hotelu ( Ribe) u Nju Jorku. Kultni hotel je bio u to vreme stecište muzičke i književne underground scene.
Cohenov dom ( Mesec) je u periodu od 1994 -1999. godine bio i budistički hram-Zen centar ( Ribe), smešten na obroncima planine nedaleko od Los Anđelesa.
Odlazak i život u hramu je bio zapravo njegov beg od depresije, alkohola i droge, koji su obeležili njegov život.

Prvu tešku depresiju je doživeo u najranijoj mladosti, nakon očeve smrti, kada je imao samo 9 godina. Vladar 10.polja ( otac, roditelj) Merkur je u kvadratu sa Plutonom ( smrt). Orbis između ove dve planete je 8.stepeni.

Znak i podznak Device daju sklonost ka melanholiji, apatiji, depresiji ali tome je i sklon njegov izuzetno osetljiv Mesec ( duša, emocije, raspoloženje) u znaku Ribe.

Mesec u znaku Riba govori o njegovim bujnim osećanjima, labilnosti psihe a označava i njegovu  nadprirodnu inspiraciju, maštu, snove, romantiku, impresije,  daje smisao za umetnost i stvaranje ali i bavljenje duhovnošću. Cohenov Mesec je u konjukciji sa moćnom fiksnom zvezdom Formalhaut, koja daje kreativnu inspiraciju, umetničke talente i uspeh na planu umetnosti i estetike.

Svoje emocije je pretočio u reči i opisivao ih je u svojim pesmama. Nazivali su  ga i pesnikom pesimizma, ocem nesrećnika i kumom sumornih.

Od negativnih osobina ovaj Mesec donosi teške depresije, izolaciju, očajanja, sklonost ka opijatima i alkoholu, naročito u lošem aspektu sa svojim dispozitorom Neptunom. Cohenov Mesec je u opoziciji sa Neptunom, što je uticalo na njegov duševni nemir, nestabilnost, osetljivu psihu, melanholično raspoloženja i konzumiranje cigareta, alkohola i hašiša.
Konzumacija navedenih supstanci( Neptun) je uticala i na njegov glas i glasne žice  (Venera), koji je s godinama postajao sve dublji i sporiji.
Od depresije je bežao u svet opijata a od opijata njegova duša ( Mesec) je nalazila spas u meditaciji ( Ribe-Neptun) u Zen hramu. Zen budizam ga je držao dalje od zavisnosti. U Zen hramu se zamonašio i dobio je ime Jikhan, što u prevodu znači tihi ( Ribe-Neptun). Svoju posvećenost Zenu iako je bio Jevrejin, obrazlagao je rečima da Judaizmu nedostaje meditativna dimenzija.

Cohenova posvećenost religiji se vidi i kroz aspekt Merkura ( vladara ascendenta) u konjukciji sa Jupiterom ( religija) i kroz  Veneru, vladara 9.polja ( religija) koja se nalazi u 12.polju u konjukciji sa Neptunom. Vladar 12.polja ( religija, duhovnost) se nalazi u 1.polju i potvrđuje uticaj i značaj religije na njegov život.
Cohenov Mesec ( žene) u 6.polju ( rad, posao) u znaku Ribe ( umetnost) i njegov vladar 6.polja ( Neptun) u Devici ( posao, rad) u konjukciji sa Venerom ( žene, umetnice) govori da je njegov posao vezan za umetnice, prevashodno pevačice.
Cohen je na drugom albumu uveo prateće ženske vokale, kao suprotnost svom narativnom pevačkom stilu.


Mnoge talentovane pevačice koje su sarađivale sa njim su ostvarile veoma uspešne samostalne karijere. Jedna od najuspešnijih je Jennifer Warner, koja je bila njegova koncertna pratilja iz sedamdesetih godina i koja se može pohvaliti bogatim diskografskim opusom. Zatim Perla Batalla, američka pevačica meksičkog porekla, koja je nastupala sa njim osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka i koja je objavila album Cohenovih obrada. Od 2004.godine na albumu „ Dear Heather“ je započeo ozbiljnu poslovnu saradnju sa Anjani Tomas, pijanistkinjom, pevačicom i tekstopiscem. Anjani je još od 1984.godine bila deo pratećih ženskih vokala u njegovom hitu „ Hallelujah“ a potom i na albumu „ I am your man“ iz 1988.godine i The Future iz 1992.godine. Anjani je pre nekoliko godina objavila album „ Blue alert“ za koji je Cohen napisao sve stihove i na kome je bio i producent.


I Cohenove menadžerke su uglavnom bile žene. Menadžerka Kelley Lynch ga je 2005.godine opljačkala, uzevši 5 miliona dolara iz njegovog fonda, zbog čega se on u poznim godinama odlučio na iscrpljujuću svetsku turneju.
Dispozitor Cohenovog 6.polja( posao, ljudi koji rade za nas) i Meseca ( žena) u 6.polju ( posao), koji se nalazi u znaku Ribe ( prevara, krađa, gubitak) u konjukciji sa Venerom ( vladar polja novca), opisuje navedenu krađu.
Pored njegovih božanstvenih setnih pesama, religije, cigareta, hašiša, alkohola, njegov život su obeležile i mnogobrojne žene sa kojima je bio u ljubavno-seksualnoj vezi.
Venera ( ljubav, ljubavne veze) u konjukciji sa Neptunom mu je donela veze sa ženama umetnicama, pevačicama, slikarkama, fotografima, glumicama, režiserima, ženama koje su bile zavisne od droge i alkohola, tajne veze, kao i platonske i nedostižne ljubavi (Neptun). Sa mnogima od njih je i poslovno sarađivao a saradnju nije prekidao ni nakon okončanja ljubavne veze. Venera se nalazi u Devici ( posao, rad) a Neptun mu vlada 6.poljem. Venera je dispozitor planete Uran, koja vlada njegovim 5.poljem  (ljubavne veze) a koji se nalazi u Biku ( pevačice, umetnice) u 8.polju ( seks, podrška).
Vrh Cohenovog 7.polja je u znaku Ribe a Neptun u konjukciji sa Venerom  isto tako generalno opisuje žene sa kojima je živeo i njegove poslovne saradnike. Zbog umešanosti Neptuna, postoji misterija da li je sa nekima od njih bio u zvaničnom braku ili su mu bile samo devojke.

Jedina žena sa kojom ima dvoje dece je slikarka ( Ribe na vrhu 7.polja, Neptun u konjukciji sa Venerom) koja se zove Suzanne Elrod. Cohen sa njom ima sina Adama i ćerku Lorku, koja je dobila ime po čuvenom pesniku Federiku Garsiji Lorki, koji je bio njegov veliki uzor i inspiracija i  za koga on tvrdi da mu je „upropastio“ život. Federiko Lorka ima Ascendent egzaktno na Cohenovom Mesecu u znaku Ribe.
Adam je svoju karijeru započeo kao pevač i tekstopisac, sredinom devedesetih godina prošlog veka. Vladar 5.polja ( prvo dete) Uran je u znaku Bika ( pevanje, umetnost). Lorka, njegova ćerka i njegovo drugo dete je predstavljena njegovim 7.poljem u znaku Ribe. Ona je bila sastavni deo njegovog tima tokom svetske turneje u periodu od 2008 do 2010.godine kao fotograf i režiser njegovih spotova.
Pre Suzanne Elrod njegova velika ljubav je bila pomenuta Marianne, manekenka iz Osla, koju je upoznao na ostrvu Hidra i čija se crno-bela fotografija za crnom pisaćom mašinom nalazi na poleđini njegovog drugog albuma. Marianne i njen sin su živeli u njegovoj kući na ostrvu. Za Marianne kažu da je bila njegova velika muza, inspiracija  i da je podsticala njegovu kreativnost i negovala ( Mesec) njegovu potisnutu želju za sigurnošću, domom i svrhom. Ona je bila otelotvorenje njegovog Meseca na 4.stepenu znaka Ribe.

Cohen je od  1980. godine bio u vezi sa modnim ( Venera) fotografom i režiserkom (Neptun) iz Pariza, Dominique Isserman. Dominique je režirala njegova dva video spota : „Dance with me to the end of love“ i „First we take Manhattan“. Imali su dugu vezu i ona je u vreme blage stagnacije njegove karijere, početkom 80-tih probudila u njemu novu kreativnu energiju. Ona je napravila set reklamnih fotografija, koje su u to vreme predstavile Cohena na jedan sasvim drugačiji način. Na albumu „ I am your man“ napisao je posvetu koja kaže : „ Sve ove pesme su za tebe D.I“.


Početkom 90 tih godina započeo je romantičnu vezu ( Venera) sa glumicom (Neptun) koja se zove Rebecca De Mornay. Rebecca je bila ko-producent na njegovom albumu „ The Future“ iz 1992.godine.
Trenutno je  vezi sa svojom poslovnom saradnicom Anjani Thomas, pijanistkinjom i pevačicom o kojoj je bilo reči u gornjem delu teksta.
Cohen je imao i kratkotrajnu avanturu sa čuvenom a sada već pokojnom pevačicom Janis Joplin. U pesmi „ Chelsea Hotel no 2“ je opisao prvi susret sa slavnom pevačicom.  Peto polje u Vodoliji ( brza, kratka veza), Uran je u Biku ( pevačica), dispozitor je Venera koja se nalazi u 12.polju ( hoteli) u konjukciji sa Neptunom  (hotel). Konjukcija ove 2 planete u 12.polju i na stepenu Ribe, ukazuje i na sklonost njegovih žena, devojaka ka upotrebi psihoaktivnih supstanci. Janis je 4.oktobra 1970.godine nađena mrtva u jednom hotelu a uzrok smrti je bio preterana upotreba alkohola i heroina.


U Cohenovoj biografiji se pominje i Suzanne Verdal, plesačica, koja ga je inspirisala da napiše dve pesme, od kojih je pesma „ Suzanne“ postala jedna od najpoznatijih u istoriji pop muzike. Suzanne je satima sa Cohenom ispijala čaj u svojoj mensardi pokraj reke St. Lawrence. Ostala je misterija ( Neptun uvek sve pokrije velom tajne) da li su njih dvoje bili ljubavnici ili je postojala samo kratka i platonska ljubavna veza  (Venera-Neptun). Cohen nikada nije priznao da su bili ljubavnici, a izjavio je jednu rečenicu koja je opet u simbolici pomenutih planeta: „ Reč je o kratkom trenutku čarolije“.
Cohen je imao i jednu neostvarenu ( Neptun-Ribe) ljubav ( Venera) sa harizmatičnom i lepom pevačicom, pesnikinjom, modelom i glumicom  iz Kelna koja se zvala Crista Paffgen, poznatija pod nadimkom Nico. Nico je postala pridružena članica kultne grupe Velvet Underground. Cohen je bio fatalno zaljubljen u nju, danima je pratio po gradu, iako mu je tada jasno stavila do znanja da između njih neće biti ništa, jer voli mlađe muškarce. Nico je opet u već nekoliko puta pomenutoj simbolici, bila zavisnica od droge.
Žene su oduvek bile njegova velika inspiracija. Kada je imao 16 godina  rekao je  da zbog  žena piše poeziju. Tada je izjavio: „ Želeo sam ih, a nisam ih mogao imati. Pisao sam poruke ženama, tako da ih pridobijem. One su počele da ih prikazuju okolo i ljudi su to ubrzo počeli da nazivaju poezijom. Kada ne bi upalilo sa ženama, obratio bih se Bogu.“
I na kraju, ja sam samo jedna od žena koje je Leonard očarao svojim sada već dubokim, tihim, sporim, melanholičnim glasom, koji više zvuči kao šapat, jer se njegova Venera ( pesma, muzika) u konjukciji sa Neptunom ( očarati, opiti), nalazi u egzaktnoj konjukciji sa mojim  Suncem i Merkurom na 12.stepenu Device.

Tekst završavam  stihovima njegove pesme :

Dance me to the end of love“.

Oh let me see your beauty,
when the witnesses are gone
Let me feel you moving,
like they do in babylon
Show me slowly what
I only know the limits of
Dance me to the end of love


Autor: Biljana Jovanović

Comments 

 
+4 #3 2011-10-01 18:58
super tekst
 
 
+4 #2 2011-09-29 21:14
odlicna analiza :sunce:
 
 
+11 #1 strelica 2011-08-02 07:51
Kad citam nekoliko reci po redosledu 'muzika','kreativna inspiracija', 'plodnost', 'pesma', 'muza',itd , opustaju me skroz, kako mi bilo lepo...

Jos jedan odlican tekst, bravoooo!